تبادل لینک هوشمند برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان ایل بزرگ قشقاییو آدرس mirzaie.loxblog.comلینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد
کمتر کسی از ماها داستان دوازده برادر و ننه سرما و چله بزرگ و چله کوچیکه رو برای
بچهها و نوه هایش تعریف میکنه
چلهی بزرگ ...
چلهی کوچک ...
چارچار ...
سده ...
اَهمنوبهمن ...
سیاهبهار ...
و سرماپیرزن ...
زمستان به دو بخش تقسیم میشه :
♦️چله بزرگ(چله کلان )
♦️چله کوچک (چله خرد )
_ چله بزرگ از
( اول دی ماه تا دهم بهمن ماه)
وچهل روز کامل میباشد .
_ چله کوچک از
( یازدهم بهمن تا پایان بهمن ماه )
و 20روز کامله
وبه همین دلیل چون 20 روز کمتر است ؛چله کوچک نامیده شده است .
غروب آخرین روز چله بزرگ ( جشن سده) برگزار می شده و مردم دور هم جمع می شدند
واز این جشن لذت می بردند ودر نهایت با برپایی آتش وخواندن شعر و پایکوپی بدور
آتش، سده را جشن می گرفتند.
چله بدر )چله به در):
براساس یک رسم دیرین، معمولا، در پگاه روز نيمه بهمن ماه هر سال( يعني گذشت چهل و پنج روز از زمستان) و عبور از چله بزرگ و تغيير چهره طبيعت، مراسم چله بدر، برگزار مي شود.
از چند روز مانده به نيمه زمستان، قطعه زمين هموارتري را در اطراف چادر و يورد زمستاني در نظر مي گيرند. دو پشته بزرگ هيزم كه از كوه ها و دره هاي قشلاق، فراهم شده را در فاصله چند متري هم، به صورت دروازه، در زمين مذكور مي چينند.
صبح خيلي زود كه هنوز تاريكي و ظلمت شب باقيست، بر فراز پشته هاي هيزم ، آتش درست مي كنند تا شعله بزرگ و نور و حرارت آتش، محيط را روشن و گرم نمايد.
سپس، كودك و بزرگ و زن و مرد ايلي كه سحرخيزي عادت ديرينه شان است، آن روز ، زودتر از روزهاي ديگر، در تاريكي شب، از خواب بر مي خيزند و با انواع ظروف فلزي و قوطي ها پراكنده و با سر و صداي بسيار و با با كوبيدن بر ظروف فلزي و خواندن اشعار تركي و اصوات گوناگون و با تير و تفنگ ، گوسفندان و چارپايان را با سرعت و شتاب و عجله از ميان دو آتش زبانه بر افراشته و شعله ور، مي گذرانند.
شور و حال عجيبي برپاست.گوسفندان سالم و بيمار و دست و پا شكسته، بره ها و بزغاله ها، همه و همه، بايد خيلي سريع از ميان زبانه هاي آتش بگذرند و از قافله، عقب نمانند.
قشقايي ها، اعتقاد دارند هر گوسفندي كه بتواند از ميان آتش بگذرد، در سال جاري نخواهد مرد و بره خوبي خواهد زاييد و مايه رضايت صاحبش خواهد شد و بالعكس.
اشعاري مانند :
چله به در، قضا به در.
چله به در، قصا به در.
مي خوانند.
پس از عبور گوسفندان، نوبت به بچه ها و پدر و مادرها مي رسد كه از ميان آتش بگذرند!
نحوست و امراض و بيماري ها را در همان يورد قبلي مي نهند و با شادابي و طراوت بيشتر، زندگي را در يورد جديد آغاز مي كنند.بعد از چله به در گوسفندان، عشاير از يورد زمستاني خود كوچ كرده و به يورد جديد و بهاري مي روند و چادر زمستاني را جمع و چادر بهاره بر مي افرازند
.كيفيت اجراي چله به در، در تيره ها و طوايف مختلف ايل قشقايي، تفاوت اندكي با هم دارند.
مثلا، در برخي تيره و طوايف، شب قبل از چله بدر ، گوسفندان را رنگ آميزي مي كنند. در واقع لباسش را نو مي كنند. در برخي ديگر ، رنگ آميزي را در جشن اسفندماه كه روز اول اسفند برگزار مي شود، انجام مي دهند و در برخي هم حتي يك هفته قبل از چله به در، اين كار انجام مي گيرد.يا در برخي از تيره ها، زنان ، مقداري آب را در طرفي ريخته و بر روي چوپانان مي پاشند!
هنگام اجراي چله به در، رقابت عجيبي بين خانواده ها به وجود مي آمد. هر خانوار ايلي ، مي كوشيد تا زودتر گوسفندانش را از ميان آتش بگذراند تا نحوست و امراض و بيماري هاي گوسفندان همسايه، به گوسفندان او منتقل نشوند.
مراسم چله به در، در ايل قشقايي، مي تواند تحت تاثير جشن سده كه دهم بهمن ماه انجام مي گرفته و يا مراسم چهارشنبه سوري آخر سال، باشد.
همچنان كه خواننده عزيز، نحوه اجراي اين مراسم و جشن ايلي را مي خواند، مي تواند دريابد كه چله بدر، حاوي مضامين دقيقي است كه توجه به آن ها، مي تواند در زندگي شخصي نيز رهگشاي برخي از مشكلات گردد.
مثال، فرار از ناپاكي ها و يكجا نشيني و سكون، فراموشي غم و غصه ، نو شدن و نوگرايي و مبارزه با خرافات، جرأت عبور و گذر از گذشته و.....
اين هم شعري از جناب حسينعلي قائمي بهمن بيگلو، شاعر گرانقدر ايل، در باره چله بدر:
قيش توكَنيب، بويوك چلّه گئدنده.
يئر بَزَنيب، گلين رختي گَيَنده.
نوروز گلي، يازدان خبر وئرنده،
چوبان قويونو چلّه بدر ائدردي.
قيش يوردونّان، يئنگي يوردا گئدردي!
مراسم چله به در، شباهت اندكي به مراسم چهارشنبه سوري دارد، با اين تفاوت عمده كه چهارشنبه سوري، شب و چله بدر ، صبح زود انجام مي گيرد و ديگر اين كه چهارشنبه سوري، آخرين چهارشنبه سال و چله بدر، در نيمه زمستان انجام مي شود.
ايل بزرگ قشقايي در جنوب ايران، از ديرباز، داراي مراسم و آيين هاي اختصاصي بسياري بوده كه در غم ها، شادي ها، اعياد، جنگ ها، پيروزي ها، شكست ها، در تغييرات فصول و در آغاز كوچ هاي پاييزه و بهاره و... برگزار مي شده اند.
به عبارتي، اين آيين ها، همواره همراه ايل بوده و ريشه در اعتقادات ايل داشته اند.طبق پژوهش هاي نگارنده، آيين هاي اختصاصي ايل يا در ساير نقاط كشور و مناطق عشاير نشين ، اصلا وجود ندارند و يا به سبك و سياق ايل قشقايي، اين آيين ها، در آن مناطق، اجرا نمي شوند.
ايل قشقايي، همواره، آيين هايش را محترم و نيكو ميداشت و براي برگزاري آن ها، تلاش دسته جمعي به عمل مي آورد.به پيشواز آن ها مي رفت و برنامه ريزي خاصي براي اجراي آن ها، داشت و حتي كساني كه به اين آيين ها اعتقاد نداشتند و يا اجرايشان نمي كردند را سرزنش و نكوهش مي كرد!!
اين آيين ها و جشن ها و يا غمنامه ها، ريشه در اعتقادات كهن ايل داشتند
احمد طهماسبی بهمن بیگلو: "چله به در,آیین نو شدن در ایل قشقایی
مجله چاغداش
منابع:
١- سيه چادرها، دكتر منوچهر كياني.
٢- اقوال شفاهي ايل قشقايي.
٣- مشاهدات نگارنده.
٤- شعر، حسينعلي قائمي بهمن بيگلو،شاعر.
نظرات شما عزیزان:
تبادل لینک اتوماتیک سه طرفه!
ساعت20:52---1 ارديبهشت 1396
سلام
وبت خیلی خوبه خوششحال میشم دوباره بیام تا حمایت کنم ازت و بروز باشی راستی همان طور كه باید بدونی داشتن لینك در صفحاتی با پیج رنك بالا تاثیر بسیار زیادی در رتبه و سئوی شما در گوگل خواهد شد ، وب سایت من با تمامی وب سایت ها و وبلاگ ها با هر پیج رنك و رتبه ای ، تبادل لینك میكند ،، این سیستم كاملا اتوماتیك بوده و شما به راحتی و در كمترین زمان میتوانید با ما تبادل لینك داشته باشید و لینك تون رو ثبت و مشاهده كنید که با تبادل سه طرفه رتبه سایتت توی گوگل میره بالا این تبادل هم برای من خوبه هم تو امتحانشم مجانی !
منتظرتم...
به وبلاگ من خوش آمدید
فرهاد میرزایی از طایفه شش بلوکی تیره هیبت لو که دوران تحصیلات ابتدایی را در عشایر ودوره تحصیلات متوسطه رادر هنرستان عشایری در آب باریک گذرانده ودرسال 63در تربیت معلم ودرسال 71 کارشناسی گرفتم چون علاقه شدیدی به ایل دارم سعی نمودم مطالبی گرد اوری نمایم/
نظر دهید
بینهایت خوشحال اولام